Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Reneszánszát éli az esküvő

2016. június 08. - Brillara esküvőszervezés

Időről időre felteszik nekem azt a kérdést, hogy sokan miért veselkednek neki már egy évvel korábban az esküvő megszervezésének. Néhány egyéb indokon túl (pl. hogy nyugodtan, ütemezetten lehessen elintézni mindent, ne "tűzoltó módba" kapcsolva kelljen e-mailezni, telefonálni, helyszínt bejárni, egyeztetni, és a vendégek is időben értesüljenek róla, hogy ennek megfelelően szervezhessék az egyéb programjaikat stb.) azonban az egyik legfontosabb érv a következő:

Amennyiben nem szeretnétek kompromisszumokat kötni a szolgáltatókat illetően, akkor érdemes már az esküvő előtt akár egy-másfél évvel "bebiztosítani" magatokat.

De nézzünk néhány konkrét számot, amelyek alátámasztják ezt a javaslatot.

A KSH adatai szerint 2015-ben összesen 45.900 házasságkötésre került sor országszerte. Ebből 8700 esküvőt tartottak Budapesten és 5350-et Pest megyében. 

Figyelembe véve, hogy még mindig a májustól szeptember közepéig, végéig tartó időszak a legnépszerűbb a házasulandók körében (tavaly körülbelül 33.439 esküvőre* ez idő alatt került sor), adódik a következtetés: az ekkor házasságot kötött pároknak mintegy húsz szombaton kellett osztozkodniuk. Egy szombatra így országszerte 1671 esküvő jutott tavaly. 

Arról, hogy például hány esküvői helyszín áll a házasodni vágyók rendelkezésére, természetesen egzakt adatokkal nem rendelkezünk. Mindazonáltal azért látható, hogy - különösen ha konkrét elképzeléseitek vannak a szolgáltatókról - érdemes szemfülesnek lenni, mert nagy a "konkurencia".

A házasodási kedv egyébként nemrég még mélyponton volt: a 90-es években egyre csökkent az esküvők száma, majd egy átmeneti fellendülés után 2000-ben (kb. 48.000) ismét visszaesett. 2010-ben mindössze 35.520 házasságkötés történt. Ezek után igazán örvendetes, hogy ismét népszerű házasodni!

Az idei első negyedév adatai alapján pedig a tendencia folytatódik, hiszen a tavalyi első negyedéves számhoz képest (4974) további növekedés volt tapasztalható (6312).

Ha tehát még idén szeretnétek összekötni az életeteket, valószínűleg nehezebb dolgotok lesz a szolgáltatók kiválasztásakor. Néhány ötlet, hogy azért ne kelljen jövőre halasztanotok a Nagy Napot, ha már beleéltétek magatokat az idei esküvőbe:

- amennyiben nem ragaszkodtok a nyári időponthoz (már amúgy is szűkös a határidő), tartsatok őszi vagy téli esküvőt! Az ebben rejlő lehetőségekről itt és itt olvashattok részletesebben.

- ha ez elfogadható megoldás Nektek és a vendégeknek is, legyen másik napon, például pénteken az esküvő! A nem szombati esküvőkre általában jelentős kedvezményeket is kaptok. Fontos, hogy mivel a vasárnap munkaszüneti nap, ezért ezen a napon a törvény alapján hivatalos házasságkötésre nem kerülhet sor. Ha mégis vasárnap tartanátok a ceremóniát, hívhattok szertartásvezetőt.

- amennyiben egy vidéki esküvő is alkalmas lehet álmaitok megvalósítására, érdemes ezen is elgondolkodni. Ahogy az a számadatokból is látható, a házasságkötések jelentős része Budapesten és Pest megyében történt, ehhez képest Nógrád, Tolna, Vas és Zala megyében jóval alacsonyabb volt ez a szám. Keressetek egy romantikus, vidéki esküvői helyszínt, és élvezzétek a természet közelségét a Nagy Napon!

 

Kívánom Nektek, hogy egy felejthetetlen esküvővel növeljétek Ti is a házasságkötések számát!

 

* A számítás a következő: az első három negyedévre vonatkozó számadatból kivontam az első negyedévre vonatkozót, vagyis 38.413-4974=33.439. Az adatokért katt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr18789572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása