Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Álomesküvő külföldön - érvényes házasság itthon. Hogyan?

2016. április 15. - Brillara esküvőszervezés

Sok pár dönt úgy, hogy nem itthon, hanem külföldön, például a toszkán dombok között, Bali homokos partján vagy a világ más szép, esetleg a pár számára fontos táján fogadnak hűséget egymásnak. Az okok nagyon különbözőek lehetnek: például a pár úgy érzi, hogy a házasságkötés kettejük magánügye vagy az "esküvőnyi" pénzt inkább egy nászúttal egybekötött külföldi szertartásra költenék.

Ha Ti is fontolgatjátok, hogy megszöktök a szervezés elől, akkor hasznosak lehetnek az alábbi információk.

Amennyiben Magyarországon is érvényes házasságot szeretnétek kötni, úgy két lehetőségetek van:

1. Hivatalos polgári szertartás Magyarországon - szimbolikus szertartás külföldön

2. Hivatalos szertartás külföldön - hazai anyakönyvezés Magyarországon

Ha az egyszerűbb utat keresitek, akkor mindenképp az első megoldást javaslom. Ez tehát azt jelenti, hogy itthon összeházasodtok két tanú jelenlétében az anyakönyvvezetőnél, így a külföldi szertartásnak nem kell érvényesnek lennie, és azt nem kell itthon anyakönyveztetni. Ennek a nagy előnye az is, hogy így a családotok, barátaitok sem maradnak le teljes egészében a nagy eseményről, hiszen a polgári szertartásra meghívhatjátok őket. Mivel a külföldi ceremónia csupán szimbolikus, így nincs jelentősége annak, hogy a polgári szertartás előtt vagy után utaztok el (habár néhány utazási iroda kínál nászutas kedvezményt, erre érdemes odafigyelni, ha már házasként utaztok).

A második eset a bonyolultabb, mind a hazai, mind a külföldi szertartást illetően. A külföldi szertartáshoz sajnos nem is tudok sok támpontot nyújtani, ugyanis az eljárás, az, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanotok, hogyan zajlik a szertartás stb. az adott ország jogszabályaitól függ. Az erre szakosodott utazási és szervező irodák ebben segítenek majd Nektek.

Az eljárás második szakaszát, a házasságkötés hazai anyakönyvezését viszont természetesen a magyar jogszabályok írják elő, ezért most nézzük meg ezt.

Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény a magyar állampolgárok kötelezettségévé teszi, hogy kezdeményezzék a külföldön történt házasságkötésük hazai anyakönyvezését. Ezt bármelyik anyakönyvvezetőnél megtehetitek, de magát az anyakönyvezést Budapest Főváros Kormányhivatala végzi. Tehát az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet fog felvenni, és azt ide továbbítja majd.

A kérelemhez ki kell töltenetek egy formanyomtatványt. Ezt akár személyesen, akár meghatalmazott útján benyújthatjátok, de fontos, hogy a meghatalmazott személyes nyilatkozatokat (pl. a születendő gyermekek születési családi nevére, a házastársak házassági névviselésére, a házasságkötést megelőző családi állapotára vonatkozó személyes nyilatkozat) nem tehet helyettetek.

Csak tájékoztatásképpen: jelenleg ez a formanyomtatvány alkalmazandó, de inkább kérjétek az aktuálisat az anyakönyvvezetőtől, hátha időközben már lecserélték. (Mint látjátok, elég hosszú, nem volna jó, ha feleslegesen dolgoznátok vele kétszer.)

KÉRELEM születési/házassági/halotti anyakönyvi kivonat kiállítására

Ha nem akartok bíbelődni a nyomtatvánnyal, a kérelmet szóban is előterjeszthetitek, ebben az esetben az anyakönyvvezető tölti ki az adatlapot a nyilatkozataitok alapján.

A hazai anyakönyvezéshez szükség lesz:

- a házassági okiratra vagy annak hiteles másolatára, hiteles magyar fordítással az OFFI-tól, szükség esetén diplomáciai felülhitelesítéssel vagy Apostille hitelesítéssel ellátva,

- a magyar állampolgárságot hitelesen igazoló iratra (érvényes személyi igazolvány, érvényes magyar útlevél, egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány, honosítási okirat),

- a születési anyakönyvi kivonataitokra.

Úgy vélem, a diplomáciai felülhitelesítés és az Apostille hitelesítés további magyarázatra szorul. Általános szabály szerint diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátni az iratot, de van néhány kivétel:

- ha az okirat kiállításának helye szerinti államban nem működik magyar külképviselet, vagy a magyar külképviselet diplomáciai felülhitelesítési tevékenységet nem végez, a külföldi okirat diplomáciai felülhitelesítés nélkül is elfogadható, ebben az esetben az okiratot kiállító állam külügyminisztériumának hitelesítését kell beszerezni;

- a külföldi állam Magyarországon működő külképviselete által kiállított anyakönyvi okirat diplomáciai felülhitelesítés nélkül is elfogadható;

- az anyakönyvi eljárásban a hivatásos konzuli tisztviselő által jogszabályban meghatározott elektronikus úton az anyakönyvbe bejegyzésre jogosult részére továbbított, e törvény rendelkezéseinek megfelelő okiratot sem kell felülhitelesíteni;

- ha nemzetközi szerződésből vagy a viszonossági gyakorlatból más következik;

- ha az iratot Apostille-jal kell ellátni az ún. Hágai Egyezményben részes államok esetében. 

A felülhitelesítést a kiállítás helye szerinti államban működő magyar külképviselet végzi.

Az OFFI, vagyis az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. hiteles fordításának áraiért katt ide. Néhány esetben nincs szükség hiteles magyar fordításra, erről mindenképp érdeklődjetek, mielőtt borsos áron lefordíttatjátok az iratot!

Fontos, hogy a becsatolt házassági okiratot vagy annak hiteles másolatát az iratok között fogják elhelyezni, vagyis azt nem kapjátok vissza! Így, ha szeretnétek megtartani, akkor inkább másolatot nyújtsatok be.

Ezenfelül lényeges, hogy amennyiben a külföldi okirat nem tartalmazza a házastársak házasságban viselt nevét, a házastársaknak személyesen meg kell jelenniük és nyilatkozniuk erről. Ha a házastársak a házasságban saját nevüket viselik, mindkét házastárs megjelenése szükséges, hogy a születendő gyermekeik családi nevére nyilatkozni tudjanak.

Ugyancsak nyilatkozni kell a házasságkötést megelőző családi állapotról. Amennyiben valamelyikőtök elvált vagy özvegy volt és korábbi házasságkötésére Magyarországon került sor, akkor is elegendő nyilatkozatot tennie a korábbi házasságkötés helyéről és idejéről, illetve volt házastársa halálesetének helyéről és idejéről. A szükséges iratokat beszerzi a hivatal.

 A korábbi bejegyzésemben olvashattatok arról, hogy milyen névviselési lehetőségek közül választhattok a házasságkötés esetére. De ha a külföldön történt házasságkötés következtében a magyar névviselési szabályoktól eltérően változik meg a nevetek, akkor azt is anyakönyvezik itthon (úgy tekintik, mintha a névváltozást a központi anyakönyvi szerv engedélyezte volna).

Az ügyintézési határidő két hónap. A hazai anyakönyvezés megtörténtét követően első alkalommal kiállított magyar anyakönyvi kivonat illetékmentes, amelyet postán fognak elküldeni Nektek.

 

 

Ha végigolvastad ezt a bejegyzést, akkor egy igazi hős vagy, gratulálok! :-) Eszerint komolyan elgondolkodtál a külföldi esküvő lehetőségén. Amennyiben úgy érzed, hogy egy álomesküvő Balin megérné a fáradozást, akkor érdeklődj itt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr18610170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása