Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Vendégelőadók az esküvőn

2016. január 15. - Brillara esküvőszervezés

Az esküvő eseményeinek folyamába több helyen bekapcsolódhatnak vendégelőadók. Egy jól megválasztott, Hozzátok és az esküvőhöz illő, megfelelő időtartamú "műsoros" betét sokat hozzátehet az esküvő hangulatához, ugyanakkor nem célszerű átesni a ló túlsó oldalára: a túl hosszúra nyúló vagy jellegét tekintve nem passzoló előadás inkább hangulatromboló hatású.

A polgári szertartás szép eleme lehet egy-egy zenei (hangszeres vagy énekes) produkció, esetleg szavalás. Néhány anyakönyvi hivatal rendelkezik olyan előadókkal, akik rendszeresen vállalnak ilyen feladatot az ott tartott ceremóniákon, de természetesen Ti is kereshettek alkalmas személyt. Esetleg ha a családi, baráti körben valaki rendelkezik ilyen ambíciókkal, akkor őt is bevonhatjátok, ez még személyesebbé, meghittebbé teszi a szertartást. 

A szertartás különböző részei (vendégek érkezése, bevonulás, anyakönyvvezető köszöntője, szülőköszöntés, kivonulás, gratuláció) alatt akár élőzene is szólhat (számos különböző stílusú előadó közül válogathattok). Egy romantikus dal élőben elénekelve (akár szólóban, akár duettben) szép eleme lehet a programnak, például a gyertyagyújtás vagy a homoköntés alatt. A templomi szertartás alatt is elképzelhetőek zenei betétek, de ehhez az eseményhez - a helyszín jellegénél fogva - inkább a klasszikus zene illik. Természetesen minden esetben szükséges egyeztetni az anyakönyvvezetővel és a pappal vagy a lelkésszel a lehetőségekről, hiszen ezt befolyásolja egyrészt a hely nagysága (nem biztos, hogy elfér például a száztagú cigányzenekar), másrészt a rendelkezésre álló idő, hiszen ha egymás után több esküvőt is tartanak aznap, véges idő jut az egyes szertartásokra.

Vendégelőadót hívhattok a lakodalomba is, itt már tényleg csak a képzelet - és az anyagi keretek - szabnak határt. Meghívhatjátok például a kedvenc énekeseteket/énekesnőtöket/együtteseteket, hogy énekeljen Nektek néhány szerelmes dalt, vagy épp pörgesse fel a bulit népszerű nótákkal, amelyeket így eredetiben hallgathattok meg, ráadásul az, hogy ez csak Nektek szól e fontos napon, életre szóló élmény lehet. Megható nászajándék lehet ez akár a násznéptől a párnak, akár egymásnak.

A lakodalomba nemcsak zenei előadót hívhattok, sok más produkció közül is választhattokEgy magyaros esküvő hangulatos része lehet egy rövid néptánc-bemutató, különösen mulatságos tánctanítással egybekötve, mert ez megmozgatja a vendégsereget, beindítja a bulit. Hívhattok színészeket, akik például előadhatják a megismerkedésetek történetét egy rövid színdarab formájában (ez különösen nyerő akkor, ha a sztori mulatságos). Felkérhettek stand-up comedy előadókat, hogy tartsanak Nektek humoros "felkészítést" a házasságról.

Ugyanakkor, ha van egyikőtöknek vagy mindkettőtöknek olyan hobbija (esetleg a foglalkozásotok valamilyen előadóművészet), amellyel szeretnétek színesíteni az esküvőt, akkor bátran! Ha például az egyikőtök táncol, kedves ötlet egy egyedi koreográfia betanulása; ha játszotok valamilyen hangszeren, akkor titokban készülhettek a zenekarral egy közös dalra stb. Ezek az előadások mindig óriási sikert váltanak ki, és többet mondanak ezer szónál. Egész biztos, hogy sem Ti, sem a vendégeitek nem fogjátok elfelejteni ezeket a szép pillanatokat. 

A vendégelőadók kiválasztásakor, illetve a saját produkció megtervezésekor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

- Milyen produkció illik Hozzátok és az esküvőhöz? Ti kit/kiket látnátok/hallanátok szívesen? El tudjátok képzelni őt/őket a nagy napotokon?

- Fontos az időzítés, két értelemben is. Egyrészt abból a szempontból, hogy a megfelelő programot az esküvő alkalmas eseményéhez társítsátok (szélsőséges példa: a stand-up comedy nem a szertartásra való), másrészt törekedjetek a megfelelő  időtartam meghatározására. Nyilván ez a kérdés fel sem merül például egy dal eléneklésekor vagy egy szám lejátszásakor. Minden más esetben érdemes szem előtt tartani, hogy ha - különösen egy passzív (ld. lejjebb) - program túl hosszúra nyúlik, akkor unalmassá válhat, a vendégek elveszíthetik az érdeklődésüket, és vőfély/ceremóniamester legyen a talpán, aki ebben a helyzetben még meg tudja menteni a hangulatot.

- Mi a célotok az adott programmal? Ha a hangulat fokozása, akkor célszerű "pörgős", aktív részvételt igénylő lehetőségek után néznetek (mint például az említett tánctanítás vagy buli-számokat játszó vendégegyüttes), amelyek bevonnak Titeket és a násznépet, így közösen élhettek át egy örök élményt. Abban az esetben, ha inkább a másik iránt érzett szerelmeteket szeretnétek kifejezni egy kedves, megható meglepetéssel (aminek nagyon is helye van ezen a napon), akkor többnyire más jellegű előadók között kell keresgélni. Ilyenkor még fontosabb az előző pontban említett időzítés, mert nem szerencsés, ha egy ilyen produkció az éppen a tetőfokára hágó hangulat közepébe érkezik, és azt megtöri. Ezért, ha van lehetőségetek erre, akkor javaslom, hogy ezeket az előadásokat inkább az este valamely fix pontjához kössétek, amikor amúgy is éppen piheg a násznép (például közvetlenül a vacsora utánra - így ez egyúttal szép felvezetése lehet a nyitótáncnak -, ha vetítetek kisfilmet vagy képválogatást, akkor az utánra.) Mivel ezt úgyis egyeztetitek a ceremóniamesterrel/vőféllyel (ld. lejjebb), kérjétek meg, hogy találjon ki valamilyen frappáns konferálást hozzá.

- Akármilyen produkcióról legyen is szó, nagyon fontos, hogy egyeztessetek az előadóval és a helyszínnel néhány kérdésben, így mindenekelőtt a technikai és a helyigényről, az egyéb feltételekről (pl. öltöző). Amennyiben ezt szükségesnek találjátok, kérjetek akár előzetes helyszíni találkozót, hogy mindent átbeszélhessetek, kipróbáljatok, így nem kell majd izgulnotok a nagy napon a váratlan problémák miatt. A programról mindenképp tájékoztassátok a zenekart, a fotóst, a videóst és a ceremóniamestert/vőfélyt, mert valószínűleg mindannyiuknak feladata lesz ezzel kapcsolatban, amire időben fel kell készülniük.

 

A következő bejegyzésben az esküvői fotózásról olvashattok hasznos információkat, tippeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr818274348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása