Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Áció, káció, kommunikáció!

10 + 1 kérdés, amelyekre számíthattok a helyszínnel való egyeztetés során

2018. február 13. - Brillara esküvőszervezés

Sokszor teszik fel nekem azt a kérdést a párok, hogy hogyan készüljenek fel a találkozókra az egyes szolgáltatókkal, milyen kérdésekre számítsanak, mikor leülnek tárgyalni a helyszín képviselőjével, a dekoratőrrel, a fotóssal stb. Ezért úgy döntöttem, írok erről egy bejegyzés-sorozatot, amellyel az a célom, hogy felkészülten, tájékozottan, ezáltal pedig magabiztosabban vehessetek részt ezeken a megbeszéléseken. 

Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy a rendkívüli esetektől eltekintve mindenképp javaslom a személyes találkozót a szimpatikusnak tűnő szolgáltatókkal. Hiszen ők lesznek azok, akik az esküvőről dédelgetett álmaitokat, vágyaitokat átültetik a valóságba, kulcsfontosságú tehát, hogy meglegyen közöttetek az a bizonyos kémia. (Rendkívüli eset alatt azt értem, ha például már egyébként is jól ismeritek az illetőt, pontosan tisztában vagytok a kvalitásaival, így elég csak a főbb paramétereket megbeszélni vele, akár csak írásban vagy telefonon.)

Ezenfelül ajánlom szíves figyelmetekbe az egyes szolgáltatók kiválasztása kapcsán írt, korábbi bejegyzéseimet, amelyeket szintén érdemes elolvasni, mielőtt nekiültök a részletes egyeztetésnek.

Ebben az első bejegyzésben a helyszín képviselőjével való találkozón felmerülő kérdéseket vesszük sorra. (Feltételezve, hogy mire sor kerül erre a megbeszélésre, az alapvető paraméterek - dátum, vendéglétszám - már tisztázottak, és azért mentek oda, mert az adott napon még szabad helyszín megfelelő méretű az esküvőtök számára.)

shutterstock_447898615.jpg

1. Milyen felszolgálási formát képzeltetek el? Erre a látszólag egyszerű kérdésre adott válasz (büféasztalos, tál- vagy tányérszervizes) komolyabb következményekkel jár, mint azt elsőre gondolnánk. Befolyásolja egyrészt a dekorációt, hiszen a tálszerviz esetében helyet kell szánnotok az asztalon a méretes tálaknak. Jelentősége van a felszolgálók száma szempontjából is, hiszen a gördülékeny tányérszervizes felszolgáláshoz jóval több pincér kell, mint például egy svédasztalos tálaláshoz. 

Ezzel függ össze az is, hogy az italokat hol szeretnétek elhelyezni. A röviditalok asztalokra történő kihelyezését egyrészt nem is javaslom, másrészt minden valószínűség szerint a helyszín sem menne bele (csak képzeljétek el a véletlenül meglökött asztalon elfolyó, méregdrága whiskyt...). Viszont kis üveges üdítőket, esetleg sört és bort gyakran tesznek az asztalokra, ami ugyancsak fontos szempont a dekoráció megtervezésénél, érdemes tehát előre végiggondolnotok.

2. Milyen elképzelésetek van a menüről? Valószínűleg kaptatok már egy minta menüsort, ami - remélhetőleg - alakítható. Biztosan felmerül majd, hogy hányféle ételt szeretnétek felkínálni, mennyire legyen hagyományos, kértek-e desszertet, gyümölcstálat, esetleg csokiszökőkutat. Érdemes meghatároznotok egy felső összeghatárt a fejenként értendő menüárra, amibe szeretnétek beleférni, gondolva az ÁFÁ-ra is (ami jelenleg ételek tekintetében csak 5 %!).

Ehhez kapcsolódik az a kérdés is, hogy van-e a vendégek között speciális étkezési igényű (vegetáriánus, gluténérzékeny stb.).

3. Italcsomagot választotok vagy fogyasztás alapú elszámolást szeretnétek? Ezt természetesen az előzetesen kiajánlott italcsomag-árak és - a jó esetben a helyszín honlapján megtalálható - itallap összevetésével érdemes mérlegelni. Valószínűleg az is felmerül, hogy a helyszín által felszolgált italok közül mely típusú söröket, borokat, röviditalokat (és ezekből hányfélét) szeretnétek választani, és hogy az italcsomagban milyen üdítők, limonádék, esetleg koktélok legyenek benne. Ez természetesen nagyban befolyásolja majd a csomag árát.

Van esetleg olyan ital, amelyhez ragaszkodtok, de nem szerepel a palettán? Erről feltétlenül beszéljetek, nehogy csalódásként érjen, ha esetleg nem lesz az esküvőn a menyasszony kedvenc pezsgője, mert az étterem nem szolgálja fel, és mint utóbb kiderült, Ti sem vihetitek be.

4. Milyen elrendezésben gondolkodtok? A tábla- vagy a körasztalok állnak közelebb az elképzeléseitekhez? Milyen alakban szeretnétek elhelyezni őket? Ez természetesen szorosan összefügg a létszámmal is, hiszen körasztaloknál és a T- vagy U-alakú ültetésnél kevesebben férnek el, mint például a fésűs elrendezésnél.

5. Szükségetek van-e szállásra, illetve transzferre (amennyiben a helyszín kínál ilyen szolgáltatásokat).

6. Amennyiben a helyszínnek van erre alkalmas kertje, terme, szeretnétek ott tartani a szertartást?

7. Ha a helyszín rendelkezik saját projektorral, vetítővászonnal, egyéb technikai eszközökkel (pl. speciális világítástechnikával stb.) erre igényt tartotok-e.

8. Számítotok mozgáskorlátozott vendégre? 

9. Terveztek esetleg olyan dekorációt, amely komolyabban érinti a helyszín adottságait? Ilyen szemmel egyébként is feltétlenül érdemes megvizsgálnotok a lehetőségeket. Később majd természetesen a dekoratőrrel is megteszitek ezt, de mivel a dekorációs egyeztetésre általában a már lefoglalt helyszínen kerül sor, így ez igazából eső után köpönyeg. Amennyiben határozott elképzelésetek van egy bizonyos dekorációs elemről, amelyet mindenképp szeretnétek látni az esküvőtökön, úgy érdemes ennek megvalósíthatóságát már a legelején tisztázni.

shutterstock_428260342.jpg

10. Körülbelül hány autóval fognak érkezni a vendégek? Ezzel kapcsolatban mérjétek fel, hogy elférnek-e a helyszín parkolójában vagy van-e elegendő, más parkolási lehetőség a közelben.

+1. Várhatóan mikor döntötök az ajánlatról? Az is lehet, hogy a helyszín ad egy határidőt, ameddig fenntartja az ajánlatát, de ha nem, akkor sem érdemes a végtelenségig várnotok, hiszen aki előbb foglalóz, az nyer. Azt gondolom, hogy mindenképp illik visszajelezni, így nemleges válasz esetén is, mert higgyétek el, a szolgáltatónak minden jobb a bizonytalanságnál. Nektek csak egy rövid e-mail, neki viszont egy értékes információ arra nézve, hogy kiajánlhatja-e azt a dátumot más pároknak is. 

 Ajánlott bejegyzés még: Esküvői helyszín választása

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr7413659604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása