Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

A nagy nászajándék-dilemma

2017. október 19. - Brillara esküvőszervezés

Egy korábbi bejegyzésemben már ígértem, hogy külön írok majd a nászajándékok témájáról. Sokaknak okoz ez fejtörést: mivel ma már jellemzően nem az esküvőt követően költöznek össze a friss házasok, egyre kevésbé tartanak igényt a használati tárgyakra; és bár az anyagi támogatás mindig jól jön, de kicsit snassz csak úgy, mindenfajta „körítés” nélkül pénzt adni. Mi hát akkor a megoldás?

Mindenekelőtt a pár erre vonatkozó kérését kell szem előtt tartani. Sok esetben már a meghívóban találunk egy kis versikét, amely instrukciókkal lát el minket, ilyenkor könnyebb a dolgunk. A meghívó átadása - ha ez személyesen történik - egyébként is egy jó alkalom arra, hogy kicsit elcsevegjünk a párral a közelgő esküvőről, a terveikről, és ennek keretében feltehető a nagy kérdés: minek örülnének legjobban. Az irulás-pirulás és az "ugyan, csak gyertek el, nem várunk semmi ilyesmit" ne tévesszen meg senkit. Az esküvő komoly anyagi megterhelés a pár számára, így minden bizonnyal örülni fognak a nászajándéknak, udvariasan erőltessük tehát a választ ilyen esetben is. Egyszerűbb a helyzetünk akkor is, ha a pár összeállított valamelyik áruházban egy nászajándéklistát, erre nyugodtan kérdezzünk rá.

Ha kicsit későn jutott eszünkbe, hogy érdeklődjünk, és kifejezetten emiatt kellemetlennek érezzük a párt felhívni, akkor jó megoldás lehet, ha közös - és szintén meghívott - barátoktól, családtagoktól vagy az esküvőszervezőtől kérdezősködnünk.

A pénz természetesen biztos siker, és amennyiben emellett döntünk, akkor sem kell feltétlenül háttérbe szorítanunk a kreativitásunkat. Ha nincs időnk, energiánk ezzel foglalkozni, akkor persze megoldható egy egyszerű pénzes-képeslappal is (vagyis pénznek való kis "zsebet" tartalmazó üdvözlőlappal), amelyet ma már szinte minden üdvözlőlapot árusító helyen lehet kapni. Viszont ha ötletelünk egy kicsit, átgondoljuk, hogy mit tudunk a párról, mire gyűjtenek éppen, mi az, amivel ez a személytelen ajándék is kicsit személyesebbé tehető, akkor születhet valami nagyon egyedi is. 

Ami a pénz összegét illeti, erre természetesen nincsenek - nem is lehetnek - szigorú szabályok, mindenki a lehetőségeihez mérten dönt erről. Amit érdemes mérlegelni: a jelenlegi árak mellett - helyszíntől függően - a párnak átlagosan körülbelül 15.000-30.000 Ft-ba kerül egy fő vendégül látása. Fontos még az is, hogy kellemetlen, ha a menyasszony-tánc idejére "el kell bújnunk" a mosdóban vagy a kertben, célszerű tehát ezzel is kalkulálni.

Sokan választják mostanában azt a lehetőséget, hogy kaparós sorsjegyeket vagy lottószelvényeket adnak ajándékba. Nem javaslom ezt akkor, ha a pár egyébként nem szokott szerencsejátékot játszani. Mivel ebben az esetben valószínűleg nem bíznak a szerencséjükben, ezért nem biztos, hogy örülni fognak. Amennyiben mégis ilyen ajándék mellett döntünk, azt szoktam tanácsolni, hogy ez csak jelképes legyen, tehát egy-két sorsjegy vagy szelvény mellé adjunk valami mást is. Így ha nem nyerne egyikkel sem a pár, akkor sem rossz szájízzel fognak emlékezni az ajándékunkra.

Természetesen ha ismerjük annyira a párt, hogy magabiztos kézzel szerezzünk be nekik valamilyen személyes ajándékot, akkor mindenképp ezt javaslom. A figyelmesség megható, és sok év múltán is mi fogunk eszükbe jutni, mikor ránéznek az adott dologra. Ebben a körben nem szabad megfeledkezni az élmény-ajándékokról sem, amelyek ugyancsak fantasztikus meglepetést jelenthetnek. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a tájékozódás elengedhetetlen: nem volna jó például ejtőernyős ugrást ajándékoznunk a tériszonyos menyasszonynak. 

Emellett valamilyen egyedi, kifejezetten nekik szóló apróság, legyen az akár vicces, akár megható, akár vásárolt, akár saját kezűleg készített, garantáltan örömet okoz, így ez mindenfajta nászajándék kiváló kiegészítője lehet. Egy szépen összeállított fotóalbum, egy kisfilm, amelyben a barátok kívánnak minden jót a párnak vagy egy kedves kiegészítő az új otthonukba biztosan megmelengeti a szívüket ezen az érzelmekkel teli napon.

 

A képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr5813015794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása