Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

A lakodalmas vacsora megkoronázása: a torta

2016. március 26. - Brillara esküvőszervezés

A lakodalom egyik csúcspontja, mikor kialszanak a fények, és begördül a pompás esküvői torta, tűzijátékkal a tetején. A vendégek körülállják a párt és a tortát, majd a Menyasszony és a Vőlegény közösen felvágja azt.

Ez csak egy a számos megoldás közül, ahogy a tortát prezentálhatjátok a násznépnek, de kezdjük az elején.

Az esküvői torta kiválasztása egy a szervezés legkellemesebb feladatai közül, legalábbis az édesszájúaknak. Többnyire ugyanis kóstolás előzi meg. (Ha a cukrászat nem ajánlja fel ezt a lehetőséget, akkor azt tanácsolom, inkább nézzetek másik lehetőség után...) Így tesztelhetitek a tortával kapcsolatos egyik fő szempontot: az ízvilágot. Ezt nem szabad félvállról venni! Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki járt már olyan esküvőn, ahol a gyönyörű torta megízlelve óriási csalódást okozott. Elég kellemetlen volna, ha azt látnátok, hogy egy falat után csaknem minden vendég tányérján ott marad a megkezdett szelet...

Az ízek kiválasztásakor vegyétek figyelembe, hogy:

- milyen évszakban lesz az esküvő (pl. nyáron inkább a könnyebb, gyümölcsösebb ízek a nyerők),

- a vacsora vége és a torta felszolgálása között többnyire csupán 2-3 óra telik el, ezért azt is gondoljátok végig, hogy a vacsora könnyebb vagy nehezebb fogásokból áll, illetve desszerttel zárul-e.

Több emeletes tortának a különböző szintjei eltérő ízesítésűek is lehetnek, így nagyobb eséllyel talál minden vendég az ízlésének megfelelőt. Ha nagyon ízlik Nektek egy nem hétköznapi párosítás, például a fehércsokis-levendulás vagy a csokis-gránátalmás, akkor jó, ha a biztonság kedvéért emellé választotok egy kicsit hagyományosabb ízt is. 

Amennyiben valamelyikőtök vagy a násznép egy vagy több tagja valamilyen ételallergiában szenved, esetleg cukorbeteg, akkor több megoldás is elképzelhető. Az egyik, hogy a legkisebb, felső emelet "mentes", a másik, hogy egy külön "mentes" tortát is rendeltek. Szerencsére a legtöbb cukrászat ma már vállalja ezeknek a süteményeknek az elkészítését is, így senkinek nem kell lemondania az édes élvezetről.

Még mindig az ízesítéshez kapcsolódva: a legtöbb pár - teljesen érthető módon - előnyben részesíti a tejszínes krémeket a vajas krémekkel szemben. Tudnotok kell azonban, hogy a tejszínes krémmel készült torta kevésbé strapabíró, ezért többemeletes torta alsó szintjére rizikós választás lehet. Erre többnyire a cukrászok is felhívják a figyelmeteket, és érdemes hinni nekik. Ha ragaszkodtok a tejszínes krémhez, akkor jó megoldás lehet a tortaállvány.

Az esküvői torta másik sarkalatos pontja a díszítés. Egyre többször találkozhatunk a hagyományos marcipántól (illetve a - tévesen - fondant-ként emlegetett cukormáztól) eltérő bevonattal: csokilapocskákkal vagy -rudakkal, krémbevonattal, és természetesen megemlítendőek a "meztelen" torták is. Ha megvan a bevonat, jöhet a dekorálás: cukor-, marcipán és élővirágok, szalagok, gyümölcsök, tortatüll és számos díszítési mód közül választhattok. Érdemes előtte nézelődni az interneten, és ha nagyon megtetszik egy-egy stílus, dekor, akkor arról képet vinni magatokkal a találkozóra.

Mindenképp tisztázandó még a kiszállítás kérdése. Egyértelmű, hogy a tortát az esküvő napján kell a helyszínre vinni, ahol előtte beszéljétek meg, hogy tudják-e tárolni a tortát. Az az elfogadható, ha biztosított a megfelelő, a többi ételtől elkülönített hűtés (egyéb esetben néhány cukrászda vállal esti, tehát kifejezetten a tortavágás előtti kiszállítást). Nem tanácsolom, hogy a tortaszállítás felelősségét valamelyik családtagra vagy barátra hárítsátok, már csak a szállítás során esetleg bekövetkező rongálódás miatt sem.

Ha nem szeretnétek hagyományos tortát, választhatjátok az ún. minitortákat is, amelyek rendkívül mutatós összképet adnak, és ráadásul a felvágással sem kell bíbelődnötök, hiszen minden vendégre egy minitorta jut. Tudnotok kell azonban, hogy ezek általában drágábbak, mint az "egybetorták", mert egyesével díszítik valamennyit, így több munkát igényelnek.

És akkor térjünk vissza a felszolgálás kérdésére: a hagyományos megoldást vázoltam a bevezetésben, de sokan gondolják úgy, hogy ők ennél nagyobb figyelmet szeretnének szentelni a tortának. Ha Ti is közéjük tartoztok, akkor jó szívvel ajánlom Nektek a desszertasztalt, amelyet ma már számos cukrászat elkészít. Cupcake-ek, cake-pop-ok, macaron-ok és számos más "aprósütemény" közül választhattok, amelyek egyéb dekorációs elemekkel együtt körülölelik a fantasztikus esküvői tortát, kialakítva ezzel a lélegzetelállító összhatást. Ez a sütimennyország, amely a dekoráció ékköve lehet!

Ízletes kóstolókat és örömteli torta-tervezést kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr688525816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása