Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Az esküvő "kiszervezése" a házasságkötő teremből

2016. április 11. - Brillara esküvőszervezés

Egyre több pár szeretne az általa választott helyszínen, például egy balatoni vagy dunamenti étterem vízparti panorámával rendelkező teraszán, egy virágos réten, egy kastélyszálló kandallós szalonjában vagy más, nekik tetsző környezetben "Igen!"-t mondani a közös életükre. Szerencsére ma már számos helyszín felkészült arra, hogy Ti idilli, méltó környezetben élhessétek át a szertartás megható perceit. Nézzük, milyen kérdések és teendők merülnek fel ezzel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb kérdés: jogilag van-e lehetősége az anyakönyvvezetőnek arra, hogy külső helyszínen tartsa meg a szertartást?

Ahogy ezt a korábbi bejegyzésemben már írtam, Magyarország bármely anyakönyvvezetője összeadhat Titeket, de a bejelentést ott kell megtenni, ahol az esküvőt szeretnétek. Arra nézve, hogy az anyakönyvvezető tarthat-e ceremóniát a hivatalon kívül, sajnos nincs egységes szabályozás, erről ugyanis a település jegyzője dönt, a jogszabály szerint a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül. A gyakorlatban azonban ezt általában nem egyedileg dönti el a jegyző, hanem tudni lehet, hogy mely településeken nem szokott erre lehetőség lenni, ezért előzetesen érdemes tájékozódni az anyakönyvvezetőnél. 

Lényeges, hogy a jegyző akkor engedélyezheti a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést, ha biztosítjátok:

- a tanúk - és szükség esetén a tolmács - jelenlétét (a tolmács szükségességéről a későbbi bejegyzésekben még lesz szó),

- az anyakönyvvezető utazását és 

- a szertartás lebonyolítását lehetetlenné tévő körülmények (pl. vihar) esetére a megfelelő helyiséget.

A házasságkötő teremben, hivatali munkaidőben térítésmentesen lehet esküdni. Ugyanakkor külső helyszínen és/vagy hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetére az önkormányzat rendeletben díjat állapíthat meg. Ez tehát azt jelenti, hogy a különböző településeken különböző összegű díjak érvényesek, erről is célszerű tudakozódni.

Ha megbizonyosodtatok róla, hogy az adott településen tartható külső szertartás, akkor következhet a helyszínnel való egyeztetés.

Az, hogy a helyszín rendelkezésetekre bocsátja a szertartásra alkalmas területet vagy helyiséget, számára többletmunkát jelent, hiszen gondoskodnia kell a megfelelő berendezésről (asztal, székek, dekoráció, boldogságkapu, hangosítás), ezért a legtöbb helyen ez feláras szolgáltatás. Tehát az önkormányzaton felül valószínűleg a helyszínnek is fizetnetek kell, erről se feledkezzetek meg a költségek kalkulálásakor. (Bár néhány helyszín ajándékként nem számolja fel az ott tartott ceremónia költségeit, erről érdemes egyezkedni.)

Ha szabadtéri a szertartás-helyszín, akkor készüljetek egy B-tervvel, ami mindenképpen egy fedett helyiség legyen. Ahogy láttátok, ez jogszabályban előírt kötelezettségetek, de egyébként a saját érdeketek is. A helyszínek ezt általában maguktól felajánlják, de ha mégsem, akkor bátran kérdezzetek rá. Szerintem nagyon fontos, hogy olyan alternatívát keressetek, amely miatt utóbb nem éreztek majd csalódottságot. Ötletes dekorációval akár az eredeti külső helyszín hangulata is becsempészhető a zárt térbe.

Ezenkívül a helyszínnel beszéljétek át:

- a berendezést: nem mindenhol van lehetőség valamennyi vendég ültetésére, de az idősebb rokonokra, esetleg mozgásukban korlátozottakra gondolva legalább néhány székről azért gondoskodjatok. Ha nem hagyományos széksorokat látnátok szívesen, akkor jó megoldás lehet a takarókkal fedett szalmabálasor vagy a piknik-hangulathoz illően leterített plédek (persze azért vegyétek figyelembe, hogy a vendégek várhatóan milyen öltözékben érkeznek - ez természetesen az esküvő stílusától is függ).

- a dekorációt: hol legyen a boldogságkapu, milyen virágot szeretnétek az anyakönyvvezető asztalára, legyen-e szőnyeg a bevonulás útvonalán (ha füves területről van szó, akkor én a magassarkú cipők miatt ezt javaslom) stb.

- a hangosítást: szabadtéren elveszik a hang, így ha szeretnétek, hogy a vendégeitek részesei lehessenek a szertartás egészének, akkor hangosításra lesz szükség. Ugyancsak hangosítás kell a vendégfogadás és a szertartás alatt szóló zene miatt. Ehhez ráadásul egy technikus segítségét is kérnetek kell, aki kezeli az eszközöket, a megfelelő időpontokban elindítja és megállítja a zenét. Ha a helyszín nem tudja mindezt biztosítani, akkor kérjétek meg a zenekart vagy a DJ-t. Akárcsak a helyszín esetében a külső szertartás, a zenekar vagy a DJ esetében a szertartás hangosítása is feláras lehet, ezt ugyancsak célszerű tisztázni.

Abban az esetben, ha közterületen vagy magántulajdonban álló területen képzeltétek el a ceremóniát, akkor szükség van az engedély beszerzésére a terület kezelőjétől, illetve a tulajdonostól. Ezeken a helyszíneken valószínűleg nem biztosítottak a technikai feltételek, és a szükséges berendezést is Nektek kell beszereznetek és odaszállítanotok.

Ne keseredjetek el, ha a választott helyszín szerint illetékes anyakönyvvezető nem tarthat külső szertartást. Erre az esetre - és extrém esküvői helyszínekre (pl. hőlégballon, szikla teteje stb.) - alkalmas megoldás, ha szertartásvezetőt hívtok. A szertartásvezető küllemre hasonlít az anyakönyvvezetőhöz (elegáns,"hivatalos" öltözékben érkezik, viseli a nemzeti színű szalagot stb.) és külsőségeiben a polgári szertartáshoz nagyon hasonló szertartást vezet le, így a vendégeitek észre sem fogják venni, hogy nem valódi ceremónia zajlik. 

A szertartásvezető figyelembe veszi a kéréseiteket és személyesebbé tudja tenni a szertartást. A másik nagy előnye ennek a ceremóniának, hogy nincs olyan szigorú időkorlátok közé szorítva, mint a szombati napokon - főleg esküvő szezonban - általában nagyon elfoglalt anyakönyvvezető által tartott, hivatalos polgári szertartás.

Természetesen a szertartásvezető előtt nem jön létre érvényes házasság, így szükséges, hogy ezt megelőzően két tanúval megjelenjetek az anyakönyvvezető előtt, és megesküdjetek.

 

Mindenkinek épp olyan csodás házasságkötést kívánok, amilyet megálmodott magának!

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr168587782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása