Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Esküvői film

2016. január 30. - Brillara esküvőszervezés

Amint azt az előző blogbejegyzésemben is írtam, véleményem szerint kár lenne elmulasztani életetek egyik legszebb napjának videófelvételen való megörökítését. Sokan gondolják - elsősorban költségtakarákossági megfontolásokból -, hogy megelégszenek a fotókkal. Én mégis azt javaslom, hogy ha módotokban áll, ne mondjatok le arról az élményről, hogy évek múlva visszanézhessétek a boldog pillanatokat.

Az esküvői videózás irányzatait tekintve jelentős változások mentek végbe az elmúlt években. Korábban a hagyományos irányzat volt jellemző, amelynek célja az események egyszerű, lineáris rögzítése volt, általában mindenfajta utómunka nélkül.

A dokumentarista (vagy más néven zsurnaliszta) irányzat ettől annyiban különbözik, hogy a videós kisebb utómunkálatokat (vágásokat) végez, és esetleg aláfestő zenével teszi hangulatosabbá az egyébként hosszúra (jellemzően 2-3 órásra) nyúló felvételt.

A két újabb irányzat közül a történetmesélő irányzat nálunk kevésbé terjedt el. Ez gyakran beállított, "megrendezett" jeleneteket is tartalmaz, és a felvételhez narráció készül. A narrátor lehet a menyasszony és/vagy a vőlegény, vagy természetesen bárki más is (jellemző még hivatásos színészeket, szinkronszínészeket, műsorvezetőket megbízni a feladattal).

Utolsónak hagytam a cinematográfiát, amely egy igazán izgalmas, egyre gyakrabban alkalmazott irányzata az esküvői videózásnak. Nem véletlen az elnevezés: ezek a felvételek a mozifilmek stílusában készülnek, jellemzőik: kreatív, művészi megoldások, vizuális trükkök (lassítás, gyorsítás stb.). Nem a linearitás, hanem a hangulat megragadása és átadása a cél. Sokszor készül egy rövid, 3-5 perces, klip vagy trailer-szerű kisfilm, és a hosszabb felvétel is ritkán haladja meg a 25-30 percet. Célja a szórakoztatás, az élmény közvetítése. 

A fentiek közül a történetmesélő irányzat és a cinematográfia speciálisak, ilyen felvételek készítését nem minden videós vállalja. Ezért ha erre vágytok, akkor kifejezetten ilyen szakembert keressetek.

A keresgélés során a következő szempontokat javaslom még figyelembe venni:

- A profi videófelvételek ma már nem a régi, vállon hordozott, kisebb bőröndnyi méretű videókamerákkal,  hanem - jó esetben - HD DSLR kamerákkal és prémium objektívekkel készülnek. Ebből következik, hogy a film átadása online vagy adathordozón (DVD-n, pendrive-on) történik. Elfogadhatatlan a VHS kazetta (ez egyúttal biztos jele a nem megfelelő technikának is), bár szerencsére egyre kevesebb ilyen ajánlattal lehet találkozni.

- Természetesen a videó esetében is fontos szempont a rendelkezésre állási idő. E tekintetben hasonló a gyakorlat, mint a fotózás esetében.

- Hosszabb vagy rövidebb felvételt szeretnétek? Esetleg mindkettőt? Jó volna egy 4 perces kisfilm, amelyet megmutathattok a kollégáknak vagy megoszthattok a közösségi oldalon az ismerőseitekkel? De szeretnétek egy hosszabb változatot is, amely részletesebben mutatja be a nap eseményeit? Esetleg újra és újra megkönnyeznétek a szertartást és az elhangzott pohárköszöntőket? Ez természetesen mind megegyezés kérdése, de fontos, hogy tudjatok a lehetőségekről. Célszerű pontosan megegyezni a részletekben a választott videóssal, és ezt a szerződésben is rögzíteni, hogy később ne legyenek félreértések.

- Ahogy a fotós, úgy a videós esetében is érdemes tisztázni valamennyi felmerülő költséget, így a kiszállás díját és az esetleges szállásköltséget.

- Extrák: szeretnétek egy kisfilmet, amelyen elmesélitek megismerkedésetek történetét úgy, ahogyan Ti átéltétek? Ezt akár a vendégeknek is levetíthetitek a vacsora alatt, megható, esetleg mulatságos perceket szerezve nekik. Ha nem adtok körbe a násznépben hagyományos vendégkönyvet, amelybe jókívánságaikat írhatják, van lehetőség mini-interjúk készítésére is: így nem írásban, hanem szóban üzenhetnek Nektek, illetve a későbbi önmagatoknak.

- Ahhoz, hogy mini-interjúk készülhessenek, már két videósra van szükség, hiszen ez az egyiküket - a násznép létszámától függően - akár órákra is lekötheti, ezalatt a másik videós az eseményeket rögzíti. A két videós a szertartáson is különböző szögekből tud felvételeket készíteni, amelyek aztán egymás után vágva szebben kikerekíthetik egy mozzanat valamennyi aspektusát.

- Végül megemlítem, hogy a legújabb trendet követve néhány videós már drónokat is alkalmaz, hogy még látványosabbá, egyedibbé tegye az esküvői videótokat. Drónokkal leginkább a helyszínről szokás légi felvételeket készíteni. A szabadtéri szertartást nem zavarhatja meg a fejetek fölött köröző szerkentyű, ahogy a csokordobásnál sem volna jó, ha a menyasszony "lelőné" a drónt...

Nemcsak a fotós, hanem a videós esetében is azt javaslom, hogy találkozzatok személyesen a potenciális kiválasztottal, ismerkedjetek meg, szerezzetek róla benyomásokat, hiszen felelősségteljes feladatot bíztok rá.

 

A következő bejegyzésben a meghívókról, az ültető- és menükártyákról és más esküvői "nyomtatványokról" fogok írni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr858329508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása