Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Fotózás az esküvőn

2016. január 24. - Brillara esküvőszervezés

Az esküvő napján valahogy gyorsabban telik az idő, mint ahogy általában szokott, és sokkal gyorsabban, mint ahogy szeretnétek. Az egyik pillanatban még készülődtök, a másikban már házasok is vagytok, aztán vége a vacsinak, megvolt a nyitótánc, a tortavágás és a menyasszonytánc, végül hipp-hopp hajnal lesz. 

A sok izgalom közepette - és mert egyébként sem lehettek ott mindenütt - könnyen elképzelhető, hogy lemaradtok néhány megható vagy vicces pillanatról. Nem láthatjátok szüleitek arcát a szertartás alatt, hiszen akkor az anyakönyvvezetőre figyeltek. Lehet, hogy amíg átöltöztök éjfélkor, a vicces nagybácsi a parkett ördögévé változva feledhetetlen táncfigurákat mutat be. 

Ezeket a pillanatokat évek múlva is megkönnyezhetitek, vagy jókat kacaghattok rajtuk - feltéve, hogy megörökíttettétek őket. Az én álláspontom, hogy vétek volna kihasználatlanul hagyni a modern technika adta lehetőségeket. A profi fotózás, illetve videózás ma már mindenki számára elérhető szolgáltatás, mindenki megtalálhatja az elvárásainak és a pénztárcájának megfelelő szakembert. 

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő a fotós, és videófelvétel nem készül a nagy eseményről. De gondoljátok csak meg: vannak olyan momentumai az eseménynek, amelyet a fotók nem tudnak visszaadni a maguk teljességében. Ilyen például a fogadalomtétel a szertartáson, a nyitótáncotok, valamely vicces játék, a vőfély vagy ceremóniamester jól sikerült poénja - ezek videófelvétel nélkül idővel a feledés homályába vesznének. 

A videózásról a következő blogbejegyzésben fogok írni, most nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a fotós kiválasztása során.

Amint elkezdtek keresgélni, látni fogjátok, hogy megszámlálhatatlan fotós közül válogathattok. Első lépésben azt érdemes eldöntenetek, hogy mely stílus áll hozzátok közelebb:

1. A fotózsurnalizmus lényege, hogy a fotós végigköveti a nap eseményeit, de nem ad instrukciókat, ehelyett mindent megörökít úgy, ahogyan azt ő látja.

2. A glamour (illusztratív) fotózás esetében a fotós nem marad csendesen a háttérben, hanem beleszól az eseményekbe, beállított képeket készít, ezzel időnként kicsit megtöri az események folyását.

Én azt gondolom, hogy az ideális megoldás valahol a kettő között van (az aktuális történés függvényében), de előfordul, hogy valamely pár csak az egyiket vagy csak a másikat szeretné.

Néhány tanács, hogy mi az, amit ne mulasszatok el megkérdezni a fotóstól:

- Rendelkezésre állási idő: sok fotós aszerint határozza meg az árait, hogy hány órát fog a helyszínen fotózással tölteni. Ennek a kezdete lehet a szertartás előtt kb. fél órával, a vendégfogadástól kezdődően. Ha a készülődésről is szeretnétek képeket, akkor az időtartam meghosszabbodik, ezt is vegyétek figyelembe! A fotós aztán általában az átöltözés után, hajnali 1 óra körül fejezi be a munkáját. Ezután sokszor már jobb is, ha nem készülnek fotók. :-)

Tipp: Ha nagy hangsúlyt fektettetek a terem dekorálására, és szeretnétek azt a maga teljességében megörökíteni, akkor kérjétek meg a fotóst, hogy még a vendégek érkezése előtt kattintson róla néhány képet. Később ugyanis már nem fog tudni zavartalanul fotókat készíteni róla, hiszen a násznép hamar "belakja" majd a teret: a székek támlájára akasztott kardigánok, az asztalra tett táskák, cumisüvegek bizony "belerondítanának" a képbe. 

- Hány darab képet készít, és hány darabot ad át nagy méretben: igen, mind a kettő nagyon fontos kérdés! Hiába készül ugyanis 1000 darab kép, ha Ti nagy méretben csak 100 darabot kaptok meg, a többit pedig - meglehetősen magas darabáron - megvásárolhatjátok... A tapasztalataim szerint egy egész napos fotózás esetén az átadásra kerülő képek száma átlagosan 800 darab körül van. 

- A csomag tartalma: ha szeretnétek fotókönyvet vagy Fine Art albumot, jegyesfotózást, slideshow-t a képekből vagy néhány papírképet, akkor mindenképp nézzétek meg, hogy ezeknek az árát tartalmazza-e az adott csomagajánlat. Ha nem, akkor kérdezzetek rá az árakra, és érdemes megpróbálni kedvezményeket "kialkudni" a többféle szolgáltatás megrendelése miatt.

- Egyéb költségek: tipikusan a kiszállás és esetleg a szállás költsége merülhet még fel, erre szintén célszerű rákérdeznetek. A legtöbb fotós csak a lakóhelye körüli 30-50 km-es körzeten kívül számol fel költséget, de ezt érdemes előre tisztázni és a szerződésben is rögzíteni. 

- Ha külön napra szeretnétek időzíteni a kreatív fotózást, ennek a feltételeit is célszerű előre tisztázni (plusz díjazás, utazási vagy szállásköltség).

- Kellékek: kellékeket elsősorban a kreatív fotózás alkalmával szoktak alkalmazni (és a fotósaroknál, ld. lejjebb). Felhasználható egy szép, csipkés napernyő, Mr. és Mrs. felirat, piknikezés kellékei, bőrönd, bicikli vagy bármi más, ami hozzájárul, hogy igazán Rólatok szóló képek szülessenek. A legtöbb fotós az évek alatt összegyűjt néhányat ezek közül, amelyeknek a használatát általában felajánlják. Érdemes rákérdezni, hogy erre ingyen vagy felárért van lehetőségetek.

- Egy vagy két fotós: az utóbbi  megoldás szinte kivétel nélkül többe kerül, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre kerüljön rögzítésre, amint egymásra pillantotok a szertartás alatt, és ahogy legördül egy könnycsepp az örömanya arcán. A két összeszokott fotós segíti egymás munkáját, felosztják a terepet, így több jó pillanatot tudnak elkapni.

- Extra lehetőségek: ma már az is megoldható, hogy a távozó vendégeknek aznap készült fotót adjatok ajándékba vagy az aznapi képekből készült slideshow-t vetítsetek a vacsora alatt. Ehhez is két szakemberre van szükségetek: míg az egyik fotóz, a másik el tudja készíteni ezeket a magukkal hozott felszerelés segítségével. Felállíthattok egy fotósarkot is, amely általában egy látványos háttérből (óriásposzterből, virágfalból vagy stílusos dekorációval díszített drapériából), valamint vicces kellékekből áll, és garantáltan a vendégek kedvence lesz! Mivel ez az egyiküket várhatóan hosszabban leköti majd, ilyenkor is célszerű a két fotós.

- Végül (bár evidensnek tűnik, sajnos mégsem mindig az): rögzítsétek a szerződésben, hogy a választott fotós személyesen megy fotózni az esküvőtökre. Sajnos hallottam olyan fotósról, aki - anélkül, hogy erről előre tájékoztatta volna a párt - a Nagy Napra a kollégáját küldte el maga helyett. Még ha ez nem is ront a minőségen, mert a másik fotós is kiváló, mindenesetre érdekes ez az eljárás (leszámítva természetesen a vészhelyzeteket, de erről ebben az esetben nem volt szó).

A fotóssal is érdemes személyes találkozót szerveznetek, mert nagyon fontos, hogy szimpatikusak legyetek egymásnak, jól tudjatok együttműködni, találkozzanak az igényeitek az ő stílusával. Ha hiányzik az összhang, és ez csak az esküvő napján derül ki, könnyen előfordulhat, hogy csalódni fogtok a végeredményben.

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr268306218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása