Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Zene az esküvőn: zenekar vagy DJ? Esetleg mindkettő?

2016. január 07. - Brillara esküvőszervezés

Ha az esküvő zenei aláfestéséről beszélünk, akkor elsőre általában a lakodalom alatt szóló muzsika jut az eszébe mindenkinek. Holott az esküvő zenei palettája ennél szélesebb: ne feledkezzünk meg a szertartás zenéjéről, ami rendkívül fontos szerepet játszik a meghitt, megható hangulat megteremtésében. A szertartás és a lakodalom alatt is elképzelhető "extra" zenei elem (a választott zenei szolgáltató játéka mellett), ha vendégelőadót hívtok. Ezenkívül a magam részéről szuper ötletnek tartom, ha a Nagy Napon, a készülődés közben a kedvenc romantikus zeneszámaitok szólnak halkan a háttérben, mert ez nagyban segíti a ráhangolódást, azt, hogy az izgalmak közepette ne feledkezzetek meg arról: az egész nap a szerelmetek ünnepe.

Kezdjük a lakodalmas zenével! Nem túlzás, mikor azt halljátok, hogy a lagzi zenéje meghatározza az este kimenetelét: a hangulatot, a násznép táncos kedvét és valószínűleg a buli végének az időpontját is. Ezért nagyon körültekintően célszerű eljárni a döntés meghozatalakor.

A legalapvetőbb kérdés, hogy zenekart vagy DJ-t képzeltetek-e az esküvőtökre.

Az alábbi táblázatban gyűjtöttem össze a legfontosabb jellemzőket, hogy így segítselek Titeket a választásban.

 

Zenekar

 

DJ

Stílus

 

 

 

A zenekar összetételétől (hangszerek), illetve a repertoártól függően véleményem szerint valamennyi esküvői stílushoz megtalálható az ahhoz illő zenekar.

 

Inkább a modern, parti-jellegű esküvőkre ajánlom (különösen, ha a násznépben sok a fiatal).

 

 

 

Hangzás

 

 

 

Kétségtelen, hogy a jó élőzenének elsöprő hangulata van. Ugyanakkor ez a visszájára is fordulhat, ha a zenészek nincsenek a helyzet magaslatán. Ezért javaslom, hogy mindig élőben (vagy legalább élő műsorról készült videofelvételen) hallgassátok meg őket, mert a stúdióban felvett hanganyag csalóka lehet. Fontos a technikai felszerelés is!

 

A DJ-nek sem énekelni, sem zenélni nem kell tudnia, az ő esetében a technikai felszerelés kérdéses, illetve, hogy milyen érzéke van a zenék keveréséhez (ld. a következő sorban).

 

 

 

Mitől jó?

 

 

 

A jó zenekar két fő kritériuma: a jó hangzás és a hangulatkeltés. Mivel minden esküvő más, így nem lehet mindig ugyanazt a menetrendet követni. Rá kell érezniük arra, hogy milyen fázisban milyen zene alkalmas.

 

Ahhoz, hogy valaki jó DJ legyen, nem elég, ha megfelelő felszereléssel és sok zenével rendelkezik. Ugyanúgy figyelnie kell a násznép rezdüléseire, mint a zenekarnak, és tudnia kell jól megválasztani a zeneszámok sorrendjét.

 

 

 

Szünet

 

 

 

Akármennyire is profi egy zenekar, nem várható el, hogy egész este, megállás nélkül húzzák a talpalávalót, időnként muszáj szünetet tartaniuk. A jó zenekar nem fixálja ezt például olyan módon, hogy háromnegyed óra zenélés után negyed óra szünetet kér. Fontos a rugalmasság! Bizonyos, hogy lesznek olyan periódusok az esküvőn (például a tortavágás, a játékok vagy a vacsora alatt), amikor tudnak egyet szusszanni. Erre érdemes odafigyelni a szerződéskötéskor is!

 

Természetes, hogy kisebb szüneteket a DJ is tart, de ezt nem feltétlenül veszitek észre. Míg a zenekar tagjai helyett a hangszerek sajnos nem tudják megszólaltatni magukat, addig a DJ által feltett szám nélküle is szól, így időnként tarthat egy kis pihenőt, kimehet a mellékhelyiségbe stb. 

 

 

 

Repertoár

 

 

 

A zenekarok repertoárja folyamatosan, évek alatt bővül, ez komoly energiát, sok gyakorlást igényel a részükről. A játszott zeneszámokról általában minden zenekar rendelkezik egy listával, ezt nézzétek meg, így könnyebben tudtok dönteni arról, hogy megfelel-e Nektek a választékuk.

 

A zenekar repertoárja soha nem lesz olyan széleskörű, mint a DJ-é. Egy DJ-nek több ezer, akár 80-100 ezer zeneszám is lehet a winchesterén, így több mint valószínű, hogy mindenfajta zenei ízlést ki tud szolgálni.

 

 

 

Kedvenc zeneszámok

 

 

 

Ha időben szóltok, akkor a zenekar minden bizonnyal szívesen megtanul néhányat az általatok kért dalokból, amennyiben azok nem szerepelnek a repertoárjukban.

 

A DJ biztos, hogy minden, általatok kért számot le fog tudni játszani, különösen, ha ezt az igényeteket előre jelzitek (így be tudja szerezni az esetleg hiányzó dalokat is).

 

 

 

Ár

 

 

 

Nagyban függ a zenekar létszámától (minél nagyobb, annál többe kerül), de a legtöbb esetben drágább a DJ-nél.

 

Általában olcsóbb, mint a zenekar.

 

 

 

Tipp

 

 

 

Vegyétek figyelembe, hogy a zeneszolgáltatónak és a vőfélynek/ceremóniamesternek más és más a feladata egy esküvőn, és ezek többnyire összeférhetetlenek (például senki nem tud egyszerre a színpadon zenélni és a konyhában lenni az esküvői tortavágás előkészületének ellenőrzése érdekében). Ezért ha ilyen ajánlattal találkoztok, lehetőleg ne engedjetek a költségcsökkentés csábításának (ugyanez igaz egyébként a DJ-re is).

 

Még akkor is, ha kifejezetten nem szeretnétek mulatós zenét az esküvőn, azért gondoskodjatok róla, hogy legyen néhány "talonban" a DJ-nél, sosem lehet tudni...

 

Manapság már gyakori a zenekar és a DJ szolgáltatásának kombinálása, amit a magam részéről remek megoldásnak találok. A szokásos gyakorlata ennek az, hogy körülbelül a menyasszonytáncig a zenekaré a terep, majd hajnaltájt átveszi a helyét a DJ, aki igazi partihangulatot teremt. Való igaz, hogy ez költségesebb lehet, amennyiben két külön szolgáltatót rendeltek meg (hiszen a kiszállást, az ellátást, esetleg a szállást stb.) a DJ-nek is ki kell fizetnetek. Szerencsére már találni olyan zenekarokat, amelyek DJ szolgáltatást is vállalnak, így költségtöbblettel sem kell számolnotok. Ráadásul ez egy nagyon rugalmas megoldás, hiszen ráértek a lakodalom folyamán eldönteni, hogy éppen mi illik a hangulathoz.

Amire még érdemes odafigyelnetek, akármelyik megoldást is választjátok:

Tisztázni kell a technikai igényeket: ha például szeretnétek kisfilmet vagy képeket vetíteni a vacsora alatt, kérdezzétek meg a zenei szolgáltatót, hogy tudja-e biztosítani ehhez a feltételeket, és ezért felszámol-e valamilyen extra költséget. Lehetőleg tartsatok "kompatibilitási főpróbát", hogy meggyőződjetek róla: le tudja-e játszani a számítógép a fájlotokat.

A másik oldalról pedig fontos rákérdezni a zenei szolgáltató technikai szükségleteire is. Bár - ha kellően felkészült - akkor mindent biztosít, mindenesetre ez egy fontos információ a választás során.

Egyezzetek meg az alkoholfogyasztás és a megjelenés kérdésében is. (Ez valamennyi szolgáltató esetén igaz.) Én nem határoznék meg általános szabályt, mert van, aki azt szeretné, hogy a zenekar vagy a DJ semmilyen alkoholt ne fogyasszon, míg más párok szerint egy-két sör azért belefér. (A hangsúly ez esetben a mértéken van, bár ennek ellenőrzése problémás lehet.) Ne legyetek szégyenlősek, ha azt szeretnétek, hogy a DJ vagy a zenekar tagjai egyáltalán ne igyanak alkoholt, nyugodtan kérjétek meg őket erre, sőt, ezt a szerződésbe is beleírhatjátok. (Diszkrét módja a hozzáállásról való érdeklődésnek, ha megkérdezitek, hogy milyen italválasztékkal tudtok a kedvükben járni.)

Ami a megjelenést illeti, sok zenei szolgáltatónak van "munkaruhája" (általában a logójával, nevével stb. ellátott ing, elegáns nadrág). Erre is bátran kérdezzetek rá! Amennyiben ragaszkodtok valamilyen öltözékhez, és ez nem igényel ráfordítást a szolgáltató részéről (például fehér ing, fekete szövetnadrág), feltehetően nem lesz ellenvetése. 

 

A következő bejegyzésben folytatom a zene-témát: a szertartás zenéjével és a vendégelőadókkal fogok foglalkozni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr108248800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása