Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Mit kér és mit kérdez az anyakönyvvezető?

A korábbi bejegyzés bővített és aktualizált változata

2018. január 23. - Brillara esküvőszervezés

Elismerem, nem túl izgalmas téma, de fontos, ezért beszélni kell róla. Lássuk tehát, mi mindent érdemes tudni az anyakönyvvezetőnél való bejelentkezésről.

A házasságkötési szándékot legkorábban 12 hónappal és legkésőbb 30 nappal a házasságkötés tervezett időpontja előtt kell bejelenteni. Ez tehát azt jelenti, hogy az esküvő legkorábban a bejelentéstől számított 31. napra, legkésőbb pedig a 12 hónap letelte előtti dátumra tűzhető ki.

Fontos, hogy Magyarország bármely anyakönyvvezetője összeadhat Titeket, de a bejelentést ott kell megtenni, ahol az esküvőt szeretnétek.

A bejelentkezéshez a következő, érvényes iratokra lesz szükségetek:

  • személyi igazolvány VAGY jogosítvány VAGY útlevél
  • lakcímkártya
  • születési anyakönyvi kivonat

Amennyiben az anyakönyvi kivonat nem áll rendelkezésre, úgy az bármely település önkormányzatának anyakönyvvezetőjétől beszerezhető ( személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmány kell hozzá). Fontos, hogy a korábbiaktól eltérően már a kivonat pótlása is illetékmentes. Az ügyintézési határidő 8 nap.

Ha valamelyikőtök elvált vagy elvált bejegyzett élettárs, akkor be kell mutatnia az előző házasság/bejegyzett élettársi kapcsolat felbontását tartalmazó házassági anyakönyvi kivonatot.

Ha valamelyikőtök özvegy vagy özvegy bejegyzett élettárs, akkor be kell mutatnia a volt házastárs/bejegyzett élettárs halotti anyakönyvi kivonatát VAGY a házastárs//bejegyzett élettárs halálát megjegyzésként tartalmazó házassági anyakönyvi kivonatot VAGY a házastársat//bejegyzett élettársat holtnak nyilvánító, illetőleg halál tényét megállapító jogerős bírói határozatot tartalmazó házassági anyakönyvi kivonatot.

Nyilatkoznotok kell továbbá az alábbi kérdésekben: 

Egymással házasságot kívántok kötni, és legjobb tudomásotok szerint házasságkötéseteknek törvényi akadálya nincs.

- Ha a házasságot a hivatali helyiségen vagy a hivatali munkaidőn kívül szeretnétek megkötni; fontos tehát hogy mikor az anyakönyvvezetőhöz mentek, már tudjátok: hol és mikor (nap, óra, perc) tervezitek a polgári szertartást.

Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a törvény szerint aközeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24–26-án, továbbá ha az az adott képviselő-testület hivatala köztisztviselői számára munkaszüneti nap, július 1-jén.

- Amennyiben nem szeretnétek/nem tudjátok kivárni a 30 napos várakozási időt, akkor ettől el lehet térni; erről nyilatkoznotok kell a megfelelő indoklással, amit a jegyző fog elbírálni.

- Nyilatkoznotok kell a házasságkötés utáni névviselésről, illetve a leendő gyermekeitek névviseléséről (természetesen csak a vezetéknevekről :-)).

Vitéz János és Tündér Ilona példáján levezetve a lehetőségek a következők.

1. Mindketten megtartják a korábbi nevüket, amely lehet a születési nevük vagy korábbi házassági név: Vitéz János és Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetéknevei ebben az esetben: Vitéz, Tündér, Vitéz-Tündér vagy Tündér-Vitéz.

2. A feleség felveszi a férj teljes nevét –né toldalékkal: Vitéz János és Vitéz Jánosné.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz.

3. A feleség a saját neve elé felveszi a férj vezetéknevét –né toldalékkal: Vitéz János és Vitézné Tündér Ilona

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz.

4. A feleség a saját neve elé felveszi a férj teljes nevét –né toldalékkal: Vitéz János és Vitéz Jánosné Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz.

5. A feleség felveszi a férj vezetéknevét a sajátja elhagyásával: Vitéz János és Vitéz Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz.

6. A feleség felveszi a férj vezetéknevét, és azt kötőjellel a saját vezetéknevéhez illeszti: Vitéz János és Vitéz-Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz, Vitéz-Tündér.

7. A feleség felveszi a férj vezetéknevét, és azt kötőjellel a saját vezetéknevéhez illeszti: Vitéz János és Tündér-Vitéz Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Vitéz, Tündér-Vitéz.

8. A férj felveszi a feleség vezetéknevét a sajátja elhagyásával: Tündér János és Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Tündér.

9. A férj felveszi a feleség vezetéknevét és azt kötőjellel a saját vezetéknevéhez illeszti: Vitéz-Tündér János és Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetéknevei ebben az esetben: Tündér, Vitéz-Tündér.

10. A férj felveszi a feleség vezetéknevét és azt kötőjellel a saját vezetéknevéhez illeszti: Tündér-Vitéz János és Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetéknevei ebben az esetben: Tündér, Tündér-Vitéz.

11. A házastársak kölcsönösen felveszik egymás vezetékneveit, és azt kötőjellel a saját vezetéknevükhöz illesztik: Tündér-Vitéz János és Tündér-Vitéz Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetékneve ebben az esetben: Tündér-Vitéz.

12. A házastársak kölcsönösen felveszik egymás vezetékneveit, és azt kötőjellel a saját vezetéknevükhöz illesztik: Vitéz-Tündér János és Vitéz-Tündér Ilona.

A gyermekek lehetséges vezetéknevei ebben az esetben: Vitéz-Tündér.

Fontos, hogy a magyar névviselési szabályok szerint a vezetéknév legfeljebb két, kötőjellel elválasztott tagból állhat. Ha tehát az egyik fél vezetékneve már eleve ilyen, akkor ahhoz nem illeszthető egy másik kötőjellel újabb tag. (Pl. Kovács-Szabó-Kis nem lehetséges.)

Lényeges az is, hogy minden esetben valamennyi gyermeknek ugyanazt a vezetéknevet kell viselnie (nem lehet pl. az egyik Vitéz, a másik Tündér).

Jó hír azoknak, akik utóbb úgy döntenek, hogy a választott házassági nevüket megváltoztatnák: a házassági név megváltoztatására irányuló eljárás jelenleg illetékmentes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr2913591553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása