Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Hogyan segít az esküvőszervező?

2017. január 28. - Brillara esküvőszervezés

Míg az esküvőszervező megbízása a tengerentúlon már jó ideje természetes, itthon a menyasszonyok többsége még mindig tartja magát ahhoz, hogy egyedül is meg tud birkózni a szervezési feladatokkal. Többnyire ez valóban így van - a kérdés csak az, hogy milyen áron?

Nyilvánvaló, hogy az esküvő - legyen az kicsi vagy nagy, vidéki vagy városi, hagyományos vagy újító szellemű - szervezést igényel. Még akkor is, ha a pár egy igazán laza, kötetlen bulit szeretne, hiszen mindenképp kell találni egy alkalmas helyszínt, gondoskodni kell a vendégek értesítéséről, ellátásáról, akár a szállításukról és a szállásukról is, meg kell szervezni a szertartást, az egyéb szolgáltatásokat... Más az, ha szolgáltatókkal dolgoztok együtt, és megint más, ha magatok készítitek az ételeket, a dekorációt, a meghívót stb. Így vagy úgy, a lényeg: minden esetben időt és energiát kell szánnotok ezekre a teendőkre.

Tapasztalataim szerint kijelenthetjük, hogy a szervezést a legtöbb esetben a menyasszony veszi kézbe. Nemcsak azért, mert valószínűleg ő az, aki kislánykora óta álmodozik a nagy napról, és ha teheti, akkor minél több menyasszonyi ruha kölcsönző kirakatát útba ejtve közelíti meg a munkahelyét minden nap, hanem azért is, mert a nők általában több figyelmet szentelnek a részleteknek - míg a férfiak inkább az összhatásra koncentrálnak: a hangulatra, az összképre. Ez már önmagában alapja a konfliktusoknak: a vőlegény nem érti, hogy a menyasszony miért "szöszmötöl" annyit a dekoráció megtervezésével, a menyasszony pedig fel van háborodva, hogy a vőlegénynek nem fontos a székmasni árnyalata. A szervezés előrehaladtával, mikor az idegek már pattanásig feszülnek, a helyzet még inkább fokozódik, majd kicsúcsosodik - az esküvő napján.

És ez baj. Baj, mert ez egy örömünnep, amikor nem szabadna, hogy a menyasszony sírjon, a vőlegény pedig paprikás hangulatban fel-alá futkározzon a stressztől.

És hogy hogyan tud ezen segíteni egy esküvőszervező? Amellett, hogy valós és hatékony segítséget nyújt a szervezéshez - ami már önmagában is stresszcsökkentő tényező -, jelenléte megnyugtatólag hat a párra: hiszen tudják, hogy van ott valaki (rajtuk kívül), aki végigkísérte az egész folyamatot, tisztában van minden részlettel, ismeri a szolgáltatókat. Ez valószínűleg egyetlen családtagjukról vagy barátjukról sem mondható el, ezért aztán esküvőszervező híján az esküvő napján végső soron minden kérdés, megoldandó probléma a párnál köt ki, egyszerűen azért, mert rajtuk kívül senki nem tudja a válaszokat. 

shutterstock_253873996.jpg

De nézzük meg kicsit közelebbről, néhány gyakorlati példán keresztül, hogy miben is segít az esküvőszervező. Mindenhol olvashatjátok, hogy: közreműködik a szolgáltatók kiválasztásában, kapcsolatot tart velük, elkísér ide-oda, az esküvő napján összefogja a szálakat stb. - de mit jelent ez valójában?

Ha beütjük a Google-ba, hogy "esküvői fotós budapest", akkor 0,48 másodperc alatt 61.400 találatot kapunk. Az esküvőszervező irányított kérdésekkel tudja segíteni a szűrést: pl. milyen stílus tetszik a párnak? Kb. hány képet szeretnének kapni? Igényt tartanak-e fotókönyvre, slideshowra, fotósarokra stb. Az esküvőszervező ez alapján már tud ajánlani a partnerei közül, de ha közülük senki nem tetszik vagy épp foglalt a kiszemelt, akkor nem nyugszik, amíg nem talál olyat, aki megfelel a pár igényeinek. És ezt megteszi minden egyes szolgáltató esetében. Nem állítom tehát, hogy nincs szükség a párra a személyes találkozókon az egyes szolgáltatókkal (sőt, én - ha egy mód van rá - kifejezetten szükségesnek tartom, hogy a legtöbbjükkel az esküvő előtt legalább egyszer találkozzanak), de jelentősen leredukálódik a pár feladatainak sora azzal, hogy az esküvőszervező elvégzi az előzetes szelekciót. Tapasztalata alapján ráadásul már akár az első találkozó után fel tudja mérni azt is, hogy a pár melyik szolgáltatókkal passzol emberileg.

Az esküvőszervező szívesen elkíséri a menyasszonyt meghívót választani, menyasszonyi ruhát próbálni stb., ha éppen erre nem akad más rokon, barát. Odafigyel, hogy a menyasszony magával vigye a cipőt a próbára, visz magával sminklemosó kendőt. Udvarias véleményt nyilvánít, amikor kell, és helyesel, biztat, ha arra van szükség. Jegyzetel, hogy mi tetszett és mi nem, hogy aztán otthon könnyebb legyen a menyasszonynak újra átgondolni, felidézni a látottakat. 

Az esküvőszervezőhöz bármilyen, az esküvőhöz kapcsolódó kérdéssel, bármikor lehet fordulni. Nem kell órákig keresgélni a választ az interneten - mert vagy rögtön megmondja, vagy ha nem tudja, akkor majd ő keresgél órákig a menyasszony helyett. A kulcsszó: a tehermentesítés.

shutterstock_373734994.jpg

Az esküvő napján az esküvőszervező az elsők között érkezik a helyszínre, ellenőrzi a dekorálást, átveszi a tortát és elkíséri a hűtőig, kirakja a névkártyákat, fogadja a zenészeket vagy a DJ-t, a fotóst, a videóst, a vőfélyt vagy a ceremóniamestert, vízbe teszi a virágokat, majd fél órával a kézbe adásuk előtt kiveszi, hogy lecsöpögjenek; ha kell, székszoknyáz, masnit köt vagy autóba pattan és elmegy a vasútállomáson felejtett rokonért. Eközben egyetlen egyszer felhívja a menyasszonyt, hogy ne zavarja meg a készülődésben, de megnyugtassa, hogy minden a legnagyobb rendben. A nap folyamán mindenhol ott van, figyeli, hol van rá szükség. A háttérben marad, ha minden megy a maga rendje szerint, de beavatkozik, amint kell. 

Ez a kis felsorolás természetesen nem kimerítő, semmilyen értelemben. Ugyanis az esküvőszervező ezeken kívül is megtesz mindent, és fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy Ti felhőtlenül boldogok lehessetek ezen a csodálatos napon.

Ha rám bíznád a Nagy Napotok megszervezését, örömmel állok rendelkezésetekre elérhetőségeimen

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr5811688587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása