Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Tudniillik, tudni illik az esküvőn...

Öltözködési etikett

2017. január 25. - Brillara esküvőszervezés

Az esküvő a vendégeket több szempontból is kihívás elé állítja. Egyrészt azonnal adódik az ajándék dilemmája (erről majd egy későbbi bejegyzésben lesz szó), másrészt pedig - főleg a hölgyek fejében - szinte rögtön felmerül a kérdés: "Mit vegyek fel?".

Természetesen mindenki szeretne elegáns lenni, jól mutatni a fotókon, kivívni az elismerő pillantásokat, ezért sokan töprengenek rövidebb-hosszabb ideig azon, hogy mi is volna a tökéletes választás. Általános szabályként talán azt lehet rögzíteni, hogy ez a nap az ifjú párról szól, ezért a vendégek ne törekedjenek elvonni róluk a figyelmet sem túl-, sem pedig alulöltözéssel, hanem hagyják, hogy ezen a napon minden szempontból rájuk irányulhasson a figyelem.

Az valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy az esküvőn a fehér színű (és minden más, hasonló árnyalatban - piszkosfehérben, ekrüben stb. - tündöklő) ruha viselésének joga a menyasszonyt illeti. Különösen illetlen a menyasszonyi ruhához hasonló, akár rövid, akár hosszú, csipkés, strasszos ruha választása. Az öltözködéssel kapcsolatban azonban további íratlan szabályok is vannak. Így nem illendő a fekete ruha sem, hiszen az a mi kultúránkban a gyász színe. Ugyancsak nem tanácsos a piros öltözet, egyrészt mert ez általában a menyecske-ruha színe, másrészt pedig azért, mert nagyon rikító, feltűnő. Kerülendőek a túlságosan kihívó, kivágott darabok is. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a vendég szettjében meg sem jelenhet a fehér, a fekete vagy a piros szín és a csipke, a csillogás. A kulcsszó a mértékletesség.

A megfelelő ruhadarabok kiválasztása nagyban függ az év- és a napszaktól is. Napközben - főleg nyáron - egy lenge, világos ruhadarab tökéles választás lehet, míg hűvösebb időben és későbbi időpontokban a sötétebb színek elegánsabbak.

11f56200bb6b491beb9425aaeae87934.jpg

Mérlegelendő szempont az is, hogy milyen szerepet töltünk be az esküvőn. Így az örömszülők és a tanúk, akik többet lesznek "reflektorfényben", mint mások, ugyancsak elegánsabb öltözetben szoktak megjelenni.

Fontos a kiegészítők kérdése is. A protokollban létezik az úgynevezett hetes szabály, amely nagyon egyszerű: azt jelenti, hogy a viselt ékszerek száma ne haladja meg a hetet. Nehezítő körülmény, hogy egy pár fülbevaló kettőnek számít, és az óra is egy a hétből. Továbbá egy ujjon csak egy gyűrű viselése ajánlott. Amennyiben templomi szertartás is része az esküvőnek, úgy a kiegészítők sorába a hölgyeknek illendő felvenni egy kendőt, stólát, bolerót vagy bármilyen más, a vállat takaró ruhadarabot.

A magassarkú cipő természetesen nagyon elegáns, kivéve, ha a szertartás vagy a fogadás "zöldövezeti" lesz, amelynek végére fűcsomók és földdarabkák lifegnek majd a cipősarkadon. Ebben az esetben mindenképp, de egyéb potenciális "vészhelyzetekre" tekintettel is érdemes a hölgyeknek egy lapos talpú váltócipőt vinni (nagyon jól jön majd hajnalban is, a több órás táncolás után...).

A férfiak az öltönyből, elegáns ingből, nyakkendőből álló összeállítással szinte biztos nem fognak mellé. Csokornyakkendővel, szmokinggal viszont már könnyen túl lehet öltözni a vőlegényt, ezért ezek viselése csak akkor ajánlott, ha ezt írja elő a dresscode (ld. lejjebb).

A másik véglet, az alulöltözöttség ugyancsak nem udvarias. A farmer, melegítőnadrág és egyéb szabadidőruhák, a sportcipő általában nem megfelelő viseletek egy esküvőn, és tiszteletlenségnek minősül, ha valaki ebben jelenik meg. Kivétel ez alól természetesen, ha egy kifejezetten bohém hangulatú esküvőre vagyunk hivatalosak, és a pár kérte, hogy ehhez illő, laza öltözékben menjünk. Kevésbé szigorú a szabály a gyerekekre nézve is, ha tudni lehet, hogy játszótér, játszósarok vár rájuk, ahol várhatóan csúszni-mászni, "koszolódni" fognak. (Váltóruháról célszerű nekik gondoskodni.)

Amennyiben az esküvői meghívóban dresscode van feltüntetve, akkor sokat segíthetnek ezek a leírások:

http://www.dresscode.hu/

Ez bizonyos szempontból megkönnyíti a helyzetet, mivel iránymutatást ad, nem kell tartani tőle, hogy "nem jól lőjük be" a stílust. Másrészt viszont kötöttség, és - különösen a black tie és a white tie esetében - komoly kiadásokkal is járhat a megfelelő öltözet beszerzése.

A legfontosabb, hogy olyan ruhát érdemes viselni, amely illik hozzánk, és amelyben vidáman tudunk ünnepelni. Ennek azonban része az is, hogy ne érezzük kényelmetlenül magunkat egy rosszul megválasztott szín, fazon vagy minta miatt.

(Képek forrása: Pinterest)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr7912154691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2017.01.27. 06:54:13

Harisnya kötelező!!!!!

Brillara esküvőszervezés 2017.01.27. 08:25:15

Igen, korábban egyértelműen helyeseltem volna. Viszont nemrég részt vettem Görög Ibolya protokoll workshopján, és ő, aki általánosságban meglehetősen szigorú - nagy meglepetésemre - ezzel kapcsolatban megengedően nyilatkozott. (Korábban amúgy neki is más volt az álláspontja. :-))
süti beállítások módosítása