Ragyogó esküvő.Nektek

Ragyogó esküvő.Nektek

Zene a szertartások alatt

2016. január 09. - Brillara esküvőszervezés

Míg az előző bejegyzésben a lakodalmas zenéről írtam, ezúttal a szertartás alatt szóló muzsika témakörével foglalkozom.

Aki látta a Szeretném, ha szeretnél című filmet Jennifer Lopez főszereplésével, biztosan emlékszik arra a megállapításra, hogy a szertartás alatt szóló zene meghatározza a házasság kimenetelét. Bár ezt azért kicsit túlzásnak tartom, kétségtelen, hogy a ceremónia megfelelő zenei aláfestése nagyban hozzájárul a hangulatteremtéshez.

A zenék kiválasztásakor célszerű figyelembe venni a saját zenei ízléseteket, továbbá, hogy mely esemény alatt fog szólni és milyen környezetben. A templomi szertartáshoz leginkább a klasszikus zene illik. Sok kislány álmodozik róla, ahogy a nászinduló felcsendülése közepette bevonul a padsorok között az oltárhoz, ahol szíve választottja várakozik rá földöntúli mosollyal az arcán. Ha Te is közéjük tartozol, kedves Menyasszony, akkor valószínűleg Mendelssohn vagy Wagner nászindulója lesz a tökéletes választás a bevonulásodhoz.

A templomi szertartás zenéjével kapcsolatban mindenképp érdemes egyeztetni a pappal, lelkésszel stb. a lehetőségeitekről. Sok templomban található orgona, esetleg a templomnak van énekese vagy kórusa, aki(k) szolgáltathatják a ceremónia zenéjét.

A polgári esketés alatt - mivel az rendkívül változatos helyszíneken történhet – jobban szabadjára engedhetitek a fantáziátokat. Fontos, hogy a zene passzoljon az esküvő stílusához, miliőjéhez, de itt már sokkal inkább helye van akár a populáris zenének is.

Természetesen nagyban befolyásolja a zeneszámokat, hogy milyen bevonulási rendet terveztek meg. A zene általában már azalatt is szól, amíg a násznép helyet foglal, így kissé elfedi az ezzel járó zajokat (székhúzogatás, mozgolódás), egyúttal kellemes hátteréül szolgál a beszélgetésnek (fontos, hogy ne legyen túl hangos). Eldöntendő, hogy a vőlegény bevonulására szeretnétek-e felhívni a figyelmet egy kifejezetten erre a célra választott zenével. A koszorúslányok és a menyasszony bevonulásához kellemes, lágy dal illik, amely sem nem túl gyors, sem nem túl lassú, és amely méltó aláfestéséül szolgál az esküvő egyik legmeghatóbb mozzanatának.

A polgári szertartás során, a hivatalos rész alatt (vagyis amikor nyilatkoztok házasságkötési szándékotokról), zene nem szólhat. Az anyakönyvvezető köszöntője alatt, halkan azonban igen, úgyhogy erre is gondoljatok a zeneválogatáskor. Erre vonatkozó javaslatom, hogy inkább instrumentális, azaz ének nélküli zenét érdemes választani (számos népszerű dalnak léteznek ilyen változatai is), hogy ne terelje el a figyelmet az anyakönyvvezető szavairól.

Természetesen a szülőköszöntés sem az igazi háttérzene nélkül. A szülő-gyermek kapcsolatról, a szülői-gyermeki szeretetről számos gyönyörű dalt szereztek már, így ezekből is bátran válogathattok, de bármilyen más, kellemes, és témájában azért némileg kapcsolódó, vagy akár instrumentális zene is jó döntés lehet.

Végül pedig ne feledkezzetek meg a kivonuló zenéről, illetve arról, hogy a gratulációnak is szép háttere lehet a halk zene (erre a célra „újrahasznosíthatjátok” a násznép érkezése alatt szólt zenei összeállítást).

Példaképpen megosztom Veletek, hogy milyen zene szólt a saját esküvőmön, a polgári szertartás alatt.

A násznép érkezését egy zeneválogatás kísérte, természetesen csupa szerelemmel kapcsolatos dallal. A szertartás a vőlegény és az édesanyja bevonulásával kezdődött, ezalatt Vangelis-től a Conquest of paradise csendült fel. Azért is szerencsés a két külön bevonuló zene, mert ezzel lehetőségetek nyílik arra, hogy mindketten a saját személyiségeteknek megfelelő zenét válasszatok.

A koszorúslányaim és én Richard Clayderman Ballade pour Adeline című örökzöldjére lépkedtünk az anyakönyvvezető elé. Ehhez a dalhoz szoros a kötődésem, mert magam is zongorázom, és ez kisgyermekkoromtól az egyik kedvencem, amelyet én is gyakran lejátszom. Nektek is javaslom, hogy legyen szempont a választáskor a személyes kötődés is, mert ez egyrészt megnyugtat, magabiztosságot ad ezekben az izgalmakkal teli percekben, másrészt még inkább egyedivé, igazán a Tiétekké teszi az esküvőt.

Az anyakönyvvezető köszöntője alatt Bryan Adams Everything I do című slágerének instrumentális változata szólt csendesen, ugyancsak személyes okokból: ez az egyik közös kedvencünk a férjemmel.

A szülőköszöntés zenei hátteréül Enyától az Only time-ot választottuk. Végül Mendelssohn nászindulójának a zenéjére vonultunk ki (véleményem szerint ez mind a be-, mind a kivonuláshoz jó választás, míg Wagner indulóját a magam részéről inkább csak a bevonuláshoz tudom elképzelni). Majd a gratuláció alatt újra az első zeneválogatás szólt halkan.

 

Remélem, a tanácsaimmal, illetve a saját példámmal segíteni tudtalak Titeket a zeneválasztás fontos kérdésében. A következő bejegyzésben az esküvői vendégelőadókról fogok írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://brillara.blog.hu/api/trackback/id/tr418253948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása